Prematüre retinopatisi, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerdeki en ciddi göz hastalığı sorunlarından biridir. Prematüre bebeklerin gözündeki retina avasküler bölgesinde meydana çıkan hastalık, sinirlerin hasarına ve körlüğe sebep olur, hasta yakınları tarafından herhangi bir semptom görülmez. Prematüre retinopatisini tespit etmek ve tedavi etmek için düzenli kontroller görme kaybını önlemek için önemlidir. Bu nedenle ebeveynler çocuklarının muayenesini geciktirmemelidir.
Prematüre retinopatisinin ana nedenleri, haftalarca önce olan erken( önce) doğumdur. Gebeliğin on altıncı haftasında bebeğin retinasındaki kan damarlarının gelişme aşaması başlar. Bu durum normal gebeliğin 20. haftasında sona erer. Bebek erken doğmuşsa, bu kan damarları henüz oluşmamıştır. Bu bebeklerde erken doğum nedeniyle solunum problemleri ile beraber sistemsel hastalıklar gelişir. Bu durumlara bağlı olarak solunum problemi yaşayan çocuklara yüksek doz o2 tedavisi uygulanmaktadır. Bu bebeklerde yüksek doz oksijen tedavisi PDR için en güçlü risk faktörüdür. Rop nedir denilecek olursa da rop; prematüre retinopatisidir.
Prematüre retinopatisi belirtileri yok gibidir. Hastalar veya yakınları tarafından anlatılan şikayetler yoktur. Bu hastalıkta maalesef belirtili olmayabilir. Hastalık, prematüre bebeklerde kullanım için izleme protokolleri ile kontrol edilir. Bozukluk, gözün arkası (retina) incelenerek tespit edilebilir.
ROP Tedavisi Nasıl Uygulanır?
ROP tedavisi, göze anti-VEGF enjekte edilerek ve vasküler alanların fotokoagülasyonu için dolaylı lazer oftalmoskopi kullanılarak hastalığın yerine ve şiddetine bağlıdır. Bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda retina ve vitreus cerrahisi (vitreektomi) uygulanmalıdır. İlacın göze belirli dozlar da ve belirli zamanlar da uygulanmasıdır. Bu işlemi ameliyathanede sedasyon yöntemiyle ve steril şartlar da yapılır. Tedavide ilaç göze enjekte edilir. Enjeksiyondan sonra hastaya eşlik edilir. ROP ilerlemesi durmaz da devam ederse enjeksiyonlar her 4 ila 6 haftada tekrar devam eder.